Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova

Agenţia Rezerve Materiale

A A A

Delegația Agenției Rezerve Materiale a participat la a XIV-a ședința Consiliului Consultativ al conducătorilor autorităților responsabile de gestionarea rezervelor materiale de stat în tarile membre ale CSI

Published on: Tue, 08/21/2018 - 11:41

În perioada 15-16 august în orașul Astana Republica Kazahstan, a avut loc cea dea XIV-a ședința a Consiliului Consultativ al conducătorilor autorităților responsabile de gestionarea rezervelor materiale de stat în tarile-membre ale CSI.

 

În acest an la eveniment au participat delegații din Armenia, Belarus, Kazahstan, Republica Kirghiză, Republica Moldova, Federația Rusă, Tadjikistan, Mongolia, precum și reprezentanți ai Comitetului Executiv al CSI.

 

Gazda evenimentului a fost Comitetul de Rezerve Materiale de Stat al Ministerului Apărării și Industriei Aerospațiale din Republica Kazahstan.

 

În discursul său de bun-venit, ministrul apărării și industriei aerospațiale Beibut Atamkulov a subliniat importanța majora a organelor responsabile de păstrarea rezervelor materiale de stat pentru economia și securitatea oricării țări, luînd în considerație problemele actuale globale, care pot provoca situații majore de urgența: agravarea problemei demografice, schimbări climatice globale, epuizarea resurselor neregenerabile, terorism, contradicții etnice , religioase și altele.

 

În raportul anual de activitate al Comitetului Consultativ s-au remarcat domeniile de dezvoltare, cooperarea științifică și tehnică în ceea ce ține de formarea, păstrarea și întreținerea rezervelor; schimbul de experiență în vederea optimizării structurii rezervelor și îmbunătățirea legislației in domeniul respectiv; formarea și dezvoltarea profesională a personalului.

 

În ceea ce privește dezvoltarea științifică și tehnologică, directorul Institutului de Cercetare a Problemelor de Păstrare din Rusia dl Serghei Ulanin a raportat că în ultimii 5 ani au fost prezentate mai multe invenții importante și utile în acest domeniu. Printre acestea se regăsesc noile metode de detectare a falsificării produselor alimentare, tehnologia de producere a zahărului cu puritate ridicată și rezistență sporită la depozitare pe termen lung, tipuri îmbunătățite a ambalajului de tip film, folosirea metodei de termoviziune la verificarea impermiabilității construcțiilor elevatoarelor și la determinarea infestării produselor cerealiere, precum și analiza cu raze X a calității cerealelor.

 

Este important de remarcat faptul că multe țări ex-sovietice se confruntă cu probleme similare în domeniul păstrării rezervelor materiale ale statului. În acest context, cooperarea activă in cadrul Consiliului Consultativ este deosebit de valoroasă. Expertiza precum și sprijinul colegilor din Belarus, a contribuit la identificarea unei soluții in problema impozitării duble cu TVA a agenților economici în procesul de împrospătare a bunurilor din rezervele materiale ale statului.

 

Studiul și implementarea celor mai recente invenții, precum și punerea în aplicare a bunelor practici din alte țări, sporesc productivitatea și eficiența Agenției Rezerve Materiale, contribuind la sporirea nivelului de securitate și dezvoltare economică a Republicii Moldova.