Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova

Agenţia Rezerve Materiale

A A A

Efectuarea operațiunii tehnologice de răcire a grâului din rezervele de stat a Republicii Moldova

Published on: Mon, 02/05/2018 - 13:49

Grîul este una dintre principalele culturi de cereale din lume. Ea a devenit cea dintîi pe care omul a învățat să o cultive. Datorită unei game largi de proprietăți utile ale diferitelor produse fabricate din această materie primă, cererea de pe piață pentru aceasta întotdeauna rămînea înaltă în toate țări ale lumii. Încă din timpul strămoșilor noștri grîul se consideră ca simbol al prosperității și bunăstării, iar unul dintre cele mai importante domenii ale politicii interne în mai multe țări este acumularea și păstrarea stocurilor de aceste cereale mult prețioase.

 

Păstrarea cerealelor pentru o perioadă lungă de timp este o muncă foarte laborioasă și scrupuloasă. Principalele criterii de eficacitatea procesului respectiv sunt temperatura grîului, nivelul de umiditate al acestuia și gradul de infestare cu insecte dăunătoare.

 

Chiar și fiind în stare uscată, cerealele rămîn un organism viu, caracterizat prin activitate metabolică și respiratorie. Oxigenul consumat din aer în timpul respirației transformă carbohidrații în dioxid de carbon, umiditate și căldură. Creșterea semnificativă a umidității și a temperaturii limitează durata maximă a depozitării și contribuie la dezvoltarea mucegaiurilor, bacteriilor și insectelor. Ca rezultat al inactivității în astfel de condiții, lotul de cereale se depreciază și, în cel mai rău caz, nu poate fi utilizat nici măcar în scopuri furajere. Pentru a evita aceste probleme, specialiștii din domeniul păstrării cerealelor recurg la una din procedurile cheie menite să mențină starea bună a grâului - răcirea.

 

Principiul acestui proces este destul de simplu. Din silozul (buncărul) de păstrare cerealele sunt deplasate prin benzile transportoare într-un rezervor specializat dotat cu echipament de răcire (ventilatoare, conducte de aer etc.). În partea inferioară a rezervorului respectiv deja umplut cu cereale, aerul răcit se distribuie prin sistemul de canale. Când aerul trece prin masa de grîu, temperatura acestuia se reduce la o valoare predeterminată. Cerealele sunt un izolator excelent, astfel încât după răcire temperatură scăzută va rămâne la același nivel pentru o perioadă de timp îndelungată.

 

Temperatura masei de cereale se împarte în două categorii: categoria II - de la 0 °C pînă la 10 °C (nivel normal de răcire) și categoria I - sub 0 °C (nivel înalt de răcire). Mare șansă de a răci cerealele pînă la cel mai bun regim de temperatură și umiditate apare în condiții meteorologice optime, și anume în condiții de îngheț.

 

Prima lună a anului 2018 nu doar ne-a bucurat cu peisajele încîntătoare de iarna, dar și a dat echipei Agenției Rezerve Materiale a Republicii Moldova condiții meteorologice excelente pentru a efectua procedura de răcirea grîului. Cea mai activă etapă a acestui proces are loc în orele nocturne, când barele termometrului se opresc la cel mai mic nivel posibil. În cele mai reci nopți din ianuarie temperatura aerului ajungea la -19 °C. În aceasta perioada echipa Agenției a avut posibilitatea de a aduce o considerabilă parte a grîului alimentar din rezervele materiale de stat la categoria I de răcire, și anume la -8 °C.

 

În prezent, specialiștii în domeniul stocării și păstrării rezervelor de stat din cadrul Agenției efectuează controlul asupra procedurii de răcire a cerealelor la principalele elevatoare din sudul și nordul țării. Conform estimărilor preliminare, acest proces va dura până în luna martie a acestui an, inclusiv.